RECENZE: Banditi di Praga a dobře padnoucí i znějící Kabát

Vydáno 21.11.2011 | autor: redakce

Záznam jarního koncertu z O2 Areny, který se uskutečnil v rámci turné k albu Banditi di Praga, je tak trochu mladším bratříčkem dokumentu z pražského Vypichu, kam předloni dorazilo 60.000 lidí na Po čertech velkej koncert

RECENZE: Banditi di Praga a dobře padnoucí i znějící Kabát RECENZE: Banditi di Praga a dobře padnoucí i znějící Kabát

kabatKABÁT
BANDITI DI PRAGA TURNÉ 2011
EMI
28 trax

Nejpopulárnější tuzemská skupina, u níž se snoubí rekordní prodeje s úspěchy v anketách oblíbenosti, se znovu může spokojeně zašklebit. Kabát je pro mě důkazem rčení, že v Čechách se úspěch neodpouští. Při poslechu některých kritik jejich řízného bigbítu mám pocit, že spousta lidí nechce vidět cestu, kterou kvarteto za dvacet let urazilo od vepřína na obalu debutového alba Má ji motorovou pod Karlův most na desce Banditi di Praga. Přitom lze jen těžko vyvrátit, že texty Milana Špalka jsou často vtipné a nadčasové, nebo že Josef Vojtek patří k nejvýraznějším tuzemským zpěvákům.

Téměř tři desítky písní na dvou CD, které svým nenapodobitelným způsobem moderuje Vojtek, jsou opravdu reprezentativním výběrem z tvorby jedné z mála českých skupin, které se ještě vyplatí vydávat desky. Pecky typu Pohoda, Šaman, Burlaci na Volze, V pekle sudy válej, Malá dáma, Na sever nebo Starej bar doplňuje několik písní z nové desky jako například Don Pedro von Poltergeist nebo hříčka Ebenový hole. Z celé nahrávky čiší neskrývané sebevědomí a v rámci žánru i hráčská virtuozita. Za pozornost rozhodně stojí zvuk nahraného koncertu, jemuž díky Milanu Cimfemu zůstala atmosféra nabité haly bez rušivých dodatečných zásahů ve studiu.

Kopnout si do Kabátu a dalších úspěšných umělců je snadné. Mezi jistou skupinou recenzentů se to dokonce tak trochu vyžaduje. Všimněte si - pokud chcete být považován za skutečného hudebního "experta", musíte tvorbu Kabátu označit téměř za zločin a jejich příznivce za primitivy. Správný "humanista" se zase nikdy nezapomene otřít o Dana Landu, kdo chce být považován za odborníka na literaturu, musí ohrnovat nos nad knihami Michala Viewegha, správný filmový kritik zase nemůže pochválit Silvestra Stalloneho, a tak bych mohl pokračovat dál. Nedejte se do téhle pokrytecké hry intelektuálů zatáhnout a sledujte kulturní dění bez předsudků.

BEST TRAX:
Starej bar, Šaman, Kdovíjestli
ZKUS TAKY: Škwor Drsnej kraj Krucipüsk Ahoj Harlej University

Text: Roman Jireš
 
5/7 

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít